Greek Albanian Arabic Bulgarian Chinese (Simplified) Dutch English French German Italian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

ΑΤΡΗΣΙΑ ΠΥΛΩΡΟΥ

 

 

Η πυλωρική ατρησία είναι μια αρκετά ασυνήθης ανωμαλία που προκαλεί εντερική απόφραξη στα νεογνά και αποτελεί το 17% όλων των ατρησιών του εντέρου. Έχει παρατηρηθεί και οικογενή κληρονομικότητα με πιθανή εμπλοκή ενός αυτοσωμικού υπολειπόμενου γονιδίου όπου σε ορισμένες περιπτώσεις η ατρησία μπορεί να συνδιαστεί με πομφολυγώδη επιδερμόλυση. Μπορεί επίσης να συνδιαστεί και με άλλες ατρησίες όπως ατρησία οισοφάγου, δωδεκαδακτύλου και λεπτού εντέρου. Η πυλωρική ατρησία μπορεί να αναγνωριστεί και στον προγεννητικό υπέρηχο. Επίσης συνυπάρχει πολυδράμνιο στο 60% των περιπτώσεων και η α-εμβρυική πρωτεΐνη στο αμνιοτικό υγρό μπορεί να είναι αυξημένη.

Συμπτωματολογία

Διάταση της ανώτερης κοιλίας κατά τη γέννηση και μη χολώδεις έμετοι. Αν καθυστερήσει η διάγνωση η αφυδάτωση και η υποχλωριαιμική αλκάλωση γρήγορα θα εγκατασταθούν ενώ επίσης μπορεί να προκληθεί και διάτρηση του στομάχου.

Διάγνωση

Ακτινογραφία κοιλίας: χαρακτηριστικό μια φυσαλίδα αέρα στην άνω κοιλία χωρίς παρουσία αέρα περιφερικότερα ή ένα μεγάλο υδραερικό επίπεδο.

Υπερηχογράφημα κοιλίας-πυλωρού: διατεταμένο πυλωρικό κανάλι.

ΤαξινόμισηΑτρησία πυλωρού

Η ταξινόμηση βασίζεται σε διεγχειρητικά παθολογικά ευρήματα.

Τύπος Ι: (58%) στόμαχος και δωδεκαδάκτυλο ανέπαφα (παρουσία μεμβράνης)

Τύπος ΙΙ: (34%) ινώδης χορδή

Τύπος ΙΙΙ: (8%) πλήρης διαχωρισμός των κολοβωμάτων με παρουσία χάσματος μεταξύ του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου

Θεραπεία

Κατ' αρχήν πρέπει να αποσυμπιεστεί το στομάχι  να ενυδατωθεί το νεογνό και να διορθωθούν τυχόν ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Έτσι αρχικά τοποθετείται levin (ρινογαστρικός σωλήνας)  και χορηγούνται υγρά και ηλεκτρολύτες. Όταν το νεογνό σταθεροποιηθεί τότε οδηγείται στο χειρουργείο.

Στον τύπο Ι διενεργείται αρχικά μια μικρή γαστροτομή για να ταυτοποιηθεί το σημείο του web (μεμβράνη) με τη διεκβολή ενός καθετήρα περιφερικά. Κατόπιν μέσο επιμήκους τομής στον πυλωρο εκτέμνεται η μεμβράνη. Ελέγχεται περιφερικότερα για πιθανή ύπαρξη δεύτερης μεμβράνης και κατόπιν συγκλείεται εγκαρσίως ο πυλωρός (πυλωροπλαστική) αφού τοποθετηθεί levin για αποσυμπίεση του στομάχου.

Στον τύπο ΙΙ και ΙΙΙ διενεργείται γαστροδωδεκαδακτυλική αναστόμωση.

Μετεγχειρητικά πάντα αφήνεται ο ρινογαστρικός σωλήνας μέχρι την πλήρη κινητοποίηση και κένωση του στομάχου.

Γιώργος Μαναϊλόγλου

Χειρουργός Παίδων

Φιλοξενία ιστοσελίδας Angellight web services

Web Analytics