Greek Albanian Arabic Bulgarian Chinese (Simplified) Dutch English French German Italian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

ΠΥΛΩΡΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ

 

 

Η συγγενής υπερτροφική πυλωρική στένωση είναι η πιο συχνή πάθηση του στομάχου κατά τη νεογνική ηλικία. Έχει μια συχνότητα περίπου ίση με 1 κάθε 400 γεννήσεις. Στα αγόρια είναι 4 φορές πιο συχνή απ' ότι στα κορίτσια και μάλιστα το πρωτότοκο αγόρι πατέρα που και αυτός είχε πυλωρική στένωση έχει 5% πιθανότητα να εμφανίσει και αυτό την ίδια πάθηση. Πυλωρός είναι το τελευταίο τμήμα του στομάχου μεταξύ τού άντρου του στομάχου και της πρώτης μοίρας του Δωδεκαδακτύλου. Έχει  σφιγκτηριακή δράση και ελέγχει την προώθηση του περιεχομένου του στομάχου προς το Δωδεκαδάκτυλο.

Η υπερτροφική πυλωρική στένωση οφείλεται σε υπερτροφία του ορογόνου αλλά και του μυικού χιτώνα του πυλωρού και έτσι γίνεται δυσχερής η προώθηση του περιεχομένου του στομάχου στο Δωδεκαδάκτυλο. Η αιτιολογία δεν είναι ξεκάθαρη.Πιθανολογείται η εμπλοκή ανώμαλων γαγγλιακών κυττάρων στην περιοχή αλλά πιθανά εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες όπως το αυξημένο στρες της μητέρας κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλεργίες ή ακόμη και αλλαγές στη σίτιση του νεογνού.

Συμπτωματολογία

Κλασσικά συμπτώματα είναι :

Ρουκετοειδείς μη χολώδεις έμετοι

Ψηλαφητή μάζα πυλωρού

Ορατό γαστρικό κύμα

Η ηλικία όπου μπορούν να παρουσιαστούν τα συμπτώματα είναι από το τέλος της πρώτης εβδομάδας έως 4 μηνών αλλά το σύνηθες είναι μεταξύ 2ης και 6ης εβδομάδας της ζωής. Αρχικά οι έμετοι είναι μικροί σε ποσότητα 2-3 φορές την ημέρα αλλά γρήγορα μέρα με τη μέρα το παιδί με το που σιτίζεται κάνει αμέσως εμετό το γάλα και ακολούθως δείχνει να πεινάει. Εάν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση το παιδί μέσα σε λίγες μέρες θα αρχίσει να χάνει βάρος θα αφυδατωθεί και θα μπει σε μεταβολική υποκαλιαιμική αλκάλωση. Εάν αφεθεί ακόμα λίγες μέρες τότε θα εξελιχθεί και γαστρίτιδα με παρουσία αίματος στο γάλα που βγάζει.

Διάγνωση

Η υποψία υπερτροφικής πυλωρικής στένωση μπαίνει από τη λήψη του ιστορικού και επιβεβαιώνεται με τη διενέργια υπερηχογραφικού ελέγχου. Συνήθως τα όρια για να πούμε ότι πρόκειται για υπερτροφία του πυλωρού είναι πάχος μυικού χιτώνα πάνω από 4mm και μήκος πυλωρικού καναλιού μεγαλύτερο από 16mm. Αν η φυσική εξέταση και ο έλεγχος με υπέρηχο είναι αρνητικός τότε μπορεί να γίνει έλεγχος με βαριούχο γεύμα.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι χειρουργική υπό γενική αναισθησία. Αρχικά πρέπει να χορηγηθούν υγρά και να διορθωθούν οι πιθανές ηλεκτρολυτικές διαταραχές και φυσικά να διακοπεί η σίτιση για τουλάχιστον 12 ώρες. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 30 λεπτά όπου διενεργείται μια πυλωρομυοτομή κατά Ramstedt-Fredet δια μέσου μιας τομής στο δεξιό πάνω μέρος της κοιλίας που καλείται τομή Robertson. Τελευταία γίνεται και λαπαροσκοπικά.Πυλωρομυοτομή κατά Ramstedt Μετεγχειρητικά αφήνεται ένας ρινογαστρικός καθετήρας για λίγες ώρες. Μετά από 8 με 10 ώρες αφαιρείται ο ρινογαστρικός καθετήρας και μπορεί να ξεκινήσει η σίτιση βάση πρωτοκόλου. Μετά από 48 ώρες το παιδί μπορεί να αφήσει το νοσοκομείο.

Οι επιπλοκές αν και δεν είναι συνήθεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη γαστρίτιδα, γαστρο οισοφαγική παλινδρόμηση, ατελής πυλωρομυοτομή, μη αναγνωρίσημη δωδεκαδακτυλική διάτρηση, διαπύηση τραύματος, διάσπαση τραύματος, μετεγχειρητική κήλη.

 

 

Γιώργος Μαναϊλόγλου

Χειρουργός Παίδων

    Φιλοξενία ιστοσελίδας Angellight web services

    Web Analytics